Istorie

Podgoria Dealu Mare - BODEGA PIETROASA

Centru viticol Zorești este reprezentativ pentru cea mai mare podgorie din Romania. Se stie ca prezenta plantatiilor viticole se regaseste in zona, inca din cele mai vechi timpuri.Acest fapt este confirmat de catre sapaturile arheologice, resturile ceramice gasite si toponimia regiunii. Despre vinurile din "Patria vinului" s-a scris si in uricele straine care nu contestau calitatea acestor vinuri "uleioase si durabile", din contra, chiar le comparau cu cele mai bune vinuri produse in Europa.

Inca din secolele XIV si XV se regasesc primele documente scrise despre existenta culturii vitei de vie in aceasta regiune a tarii noastre. Insa de-a lungul timpului, cultura vitei de vie face parte din modul de viata al satelor devenind o traditie transmisa din generatie in generatie.

Totodata sa nu uitam ca viile reprezinta si un mod foarte bun de valorificare economica a terenurilor mai putin fertile ale zonei.

Podgoria Dealu Mare este cunoscuta in lume datorita culturilor soiurilor de vinuri rosii.Chiar din acele perioade vechi vinurile din aceasta regiune erau foarte solicitate si peste hotare. Aroma si calitatile superioare ale soiurilor, fac renumita aceasta regiune care are un climat unic in Romania, similar cu cel din Bordeaux. Nicolae Iorga, un istoric al artelor, consemna in inscrierile unui misionar slav "Bacsici", despre aceste vii "viile mai importante din Muntenia de pe vremea lui Constantin brancoveanu, erau cele de langa Dealu Mare, de langa Ploiesti" Cel mai renumit soi din aceasta Podgorie, a ramas cel de Feteasca Neagra.

Luați legătura cu noi
+40-238-511189